Lokal prisvindende arkitekt med visioner om et Maritimt Samlingshus.
Hvem:
Arkitekt Lise Juel, bor i et hyggeligt hus i Fiskerlejet med sin søn Carl (11 år). Carl går på Hornbæk skole og Lise arbejder fra sin tegnestue på matriklen.
Fra 2003 til 2010 arbejde Lise med Kim Utzon Arkitekter. Og var bl.a. ledende sagsarkitekt på Utzon Center Aalborg. Fra 2010 selvstændig med tegnestuen Atelier Lise Juel – først med tegnestue ved Kgs. Nytorv, nu her i Hornbæk.
Lise er oprindeligt fra Holte-området, men flyttede til Hornbæk i 2017 fra Ordrup.
Læs mere om tegnestuen her.
To ord der går igen gennem vores samtale er frihed og balance
At finde balancen mellem arbejde, fritid, familielivet og egenomsorg er tidens helt store udfordring for mange mennesker. Således havde netop de overvejelser også betydning for hvor Lise valgte at slå sig ned. Lagt sammen med budget til evt. bolig og ønsker til de fysiske rammer og huset faldt valget på huset i Fiskerlejet, et 150 kvm fiskerhus med stråtag fra år 1800.
”Jeg var ret kritisk og jeg så på enormt mange huse, men havde hele tiden en ide om at finde et sted hvor natur, nærhed til havet, ro og et hyggeligt lokalt miljø kunne skabe en balanceret hverdag for mig og mig søn”. De surfer begge og Carl går til fodbold i den lokale klub.
Lise faldt for Hornbæk af mange årsager, men primært fordi her kunne hun få tingene til at gå op i en højere enhed og få tegnestue i forbindelse med sin private bolig.
”Naturen giver mig så meget og hver dag går jeg en tur eller tager på vandet. Der får tankerne frit spil, og jeg får gode ideer og finder løsninger og veje frem i mit arbejde.
Tidligere havde jeg tegnestue ved Kongens Nytorv, men nu sparer jeg transporten de fleste dage og bruger i stedet tiden om morgenen på at følge min søn til skole få hundrede meter væk, klare tankerne med en gåtur på stranden et kort stykke den modsatte vej og drikke en kop kaffe på en lokal kaffebar, før arbejdsdagen begynder.
“De bedste ideer konkretiseres ikke ved skrivebordet, men i naturen når krop og sind aktiveres og blikket bliver langt”.
Fiskerlejet
”For en arkitekt er der noget meget beroligende ved at bo i Fiskerlejet, med alle dets regler og regulativer som skal overholdes ift. bygningerne. Der kan min hjerne bare slappe af og der er intet tankemylder om forbedringer og arkitektoniske forskønnelser der forstyrrer. Det lyder måske sært, men at der allerede er tænkt tanker og lagt en plan for området, sætter mig fri.
Jeg holder meget af Fiskerlejet med de snoede små veje og husenes forskellige farver. Der er noget for øjet at gå på opdagelse i, og stedet er så gennemført og signifikant for byen. Fiskerlejet giver atmosfære og energi til resten af byen. Det varierende rumforløb giver rum til kreativitet og jeg føler mig meget hjemme her.
Jeg er meget glad for at en arkitekt med tilknytning til Helsingør kommune for mange år siden satte sig ned og fik gennemført nogle afgørende beslutninger for området. En lokalplan har gjort at Fiskerlejet har kunne bibeholde sin helt særlige charme og gjort stedet helt unikt.
Hovedgaden og hele vejen til og igennem byen er varierende og bugtet hvilket giver en hygge og intimitet. Jeg kan i det hele taget godt lide at byen ikke er så orthogonal.
Hvad er byens smukkeste hus?
“Hornbækhus – har så meget karakter og atmosfære, så vil jeg fremhæve. Og her ser jeg ikke kun på stilarten, men hvor meget selve bygningen giver igen til de besøgende.
Med fare for ananas i egen juice, så er jeg også godt tilfreds med et yogahus jeg har tegnet. Det ligger ude i skoven ned til en lille sø, og er på så mange planer gået op i en højere enhed.
Hornbæk stationsbygning er jo egentlig også ganske fin, men der skal tages hånd om den snart. Som den står nu, bidrager bygningen ikke med noget til byen – hverken når det kommer til indhold eller de nære omgivelser omkring bygningen. Det kunne være spændende, hvis der blev gjort noget ved stationen og selve bygningen som helhed.
Og på den anden side, vil du så fremhæve en ’øjebæ’ i området?
“NETTO – en stor klods! Mangel på raffinement, at lægge sådan en klods i det område. Jeg synes at man som bygherre skal se på skala og byen som helhed, inden man knalder så enorm uskøn en bygning ned lige dér – som en form for ”væg til væg bygning” uden charme og samspil med omgivelserne.
Brugsen bugter sig på en anden måde og har en andel dynamisk tilpasning til det omkringliggende, så volumen er tilpasset byens skala. Så det kan godt lade sig gøre at tilpasse et supermarked til sine omgivelser.
Maritimt Samlingshus
“Jeg har sammen med en flok her fra byen bl.a. Pierre (formand for surf klubben) igangsat tanker om et Maritimt Samlingshus. Ideen udspringer af et behov for et sted som alle de forskellige instanser, klubber og foreninger med relation til det maritime miljø kan få glæde af.
Vi er så mange med tilknytning til havet som følge af vores sport, interesser og nogle via deres arbejde (livredderne) og det giver så god mening at lave et hus der samler os.
Der er igangsat en masse bagvedliggende ideer omkring huset og jeg er meget engageret i processen. I øjeblikket forbereder vi fondssøgning til projektarbejdet og det videre arbejde med huset.
Ideen med Det Maritime Samlingshus er ganske enkelt at få etableret et forsamlingshus, der kan bruges hele året, dels af alle maritime foreninger i Hornbæk og dels af private brugere. Samlingshuset skal både have undervisningsfaciliteter, omklædning og en café.
I oplægget om et Maritimt Samlingshus nævnes disse mulige brugere:
- Surfere
- Stand Up Padlere
- Kystlivredderne / Udkig
- Kajakroer
- Havsvømmere
- UV jagt
- Kitesurfere
- Windsurfere
- Vinterbadere
- Naturformidling ved Øresundsakvariet
- Cafégæster/turister
- Byens borgere generelt i forbindelse med arrangementer
Hvordan har byen ændret sig i de år du har været her?
“Forretningslivet er lidt ensartet. De mere klassiske forretninger såsom slagter, isenkræmmer og bodega er lukket og i stedet er der mange interiørbutikker. Det ville være herligt med større variation af forretninger, men det er også et spørgsmål om kundernes efterspørgsel.
I de år jeg har boet her, kan jeg mærke at der er tilstrømning af børnefamilier bl.a. fra København, og jeg er glad for den gode energi, gå på mod og engagement de bringer med sig. Det giver en fed energi til byen, og det at her er så mange tilflyttere skaber også mulighed for at skabe nye netværk på kryds og tværs.
Hvordan håber du at byen vil se ud om 10 år?
“Jeg håber, at planerne om en sammenhængende strandpromenade bliver ført ud i livet og at det vil sprede sig til bymidten, så den også får et løft. Der kan godt gøres mere for at skabe en smuk og indbydende hovedgade ved at understøtte de fine huse, og fremhævet de fine ting vi allerede har i hovedgaden. Mindre af det grimme og fremhæve det smukke.
Hvad savner du i Hornbæk nu og her?
“Mindre end jeg havde troet! Måske lidt mere kunst og kultur? Jeg holder af at tage til Kbh. og har også været en tur på Bornholm for nylig. To steder med meget forskelligt at byde på. Men jeg må indrømme, at jeg virkelig holder af at komme hjem til Hornbæk. Det er dejligt at være ude, og jo mere jeg er det des mere holder jeg af at komme hjem.
Prisbelønnet tegnestue
Atelier Lise Juel har fået Arkitekturprisen 2023 for projektet ”Family Country House”. Bygherre og arkitekt modtog prisen af fagdommer Lars Bendrup på Arkitekturens dag i Silkeborg med følgende ord:
»Projektet præmieres for at skabe en forbilledlig helhed af landskab og bygning på et helt særligt og smukt sted. Bygningen er levende, dragende og skulpturel, og projektet er både smukt materialiseret og sikkert detaljeret. Projektet fremviser i alle skalaer og sammenhænge et stort overskud og bliver et naturligt fokuspunkt i området. Projektet husker os på, at der på de smukkeste steder skal bygges med de største ambitioner og i samspil med det landskab, man indtager.«
“Jeg har modtaget flere priser, men netop denne er jeg særlig glad og stolt over. Jeg føler at dommernes ord rammer plet og beviser at de virkelig har set og forstået mit værk. Ånden og tanken bag huset er forstået, og dommerkommentarerne beskriver huset spot on!