“Jeg har ikke i sinde at rejse herfra foreløbig”
I Fiskerlejet ligger Hornbæk kirke, og vi har talt med Lizette som sammen med Bodil er præst i kirken.
Vi har også samlet en smule historisk data og spurgt hvad kirken kan bidrage med i 2002 og hvilken rolle kirken spiller for lokalsamfundet i Hornbæk.
Vi giver ordet til Lizette:
Jeg hedder Lizette Harritsø Lauritzen, jeg er præst på 10. år, men her i Hornbæk har jeg været i tre, først som vikar og nu som fastansat.
Jeg endte i Hornbæk ved et tilfælde.
Jeg blev af Helsingør Stift sendt ud som vikar, for der manglede en præst ved kirken. Jeg kendte intet til Hornbæk, og mødte lidt usikker og meget nysgerrig op på min første arbejdsdag i Hornbæk. Der gik ikke lang tid, før byen var krøbet under huden på mig. På allerbedste vis.
Jeg føler mig meget heldig, at tilfældet ville, at jeg endte i Hornbæk.
Da jeg fik arbejde ved Hornbæk kirke boede jeg i centrum af København med min mand og vores lille søn. Vi boede i et kollektiv med gode mennesker, et sted hvor der var liv og socialt samvær. Vi måtte sande at familielivet hang dårligt sammen med pendlerlivet og nordkystens natur, og havet ikke mindst, trak i os.
Vi ledte efter bolig i Hornbæk og omegn og fik en skøn lejlighed i Helsingør. Her bor vi nu, og hver morgen kører min søn og jeg langs strandvejen til Hornbæk. Han skal i vuggestue, jeg skal på arbejde.
Hornbæk er en lille perle af en by.
Den er lille nok til at den er intim og hyggelig, og der er et blomstrende fællesskab i foreninger og kirke (som jeg selvfølgelig sætter pris på). Det sociale er betydningsfuldt, når man som min mand og jeg er glade for at være omgivet af mennesker og flyttede fra by kollektivet af praktiske grunde, snarere end af lyst.
Oftest vil man kunne støde på mig i kirken og sognehuset, hvor alle altid er velkommen til at kigge forbi. Ellers er jeg at finde ved vuggestuen, på havnen og strandlegepladsen.
Det sker jævnligt at jeg ender min arbejdsdag med en løbetur i Hornbæk Plantage, og ofte priser jeg mig lykkelig over at leve her, hvor der er så smukt og lyst.
Hornbæk kirke
Midt i Fiskerlejet i læ af Hornbæk Plantage, ligger kirken. Den nuværende kirke blev indviet i 1737, men forinden havde der på samme sted ligget to kirker, som begge var bukket under for det barske klima og for sandflugten fra kysten.
Hornbæk Kirke fremstår i dag som da den blev bygget for ca. 275 år siden. Meget af inventaret fra de tidligere kirker er bevaret bl.a. den store kirkeklokke fra 1699, den 800 år gamle granitdøbefont og alterbilledet på nordvæggen fra ca. 1670.
Kirkens nuværende altertavle er fra 1838 og udført at den kendte guldaldermaler, C. W. Eckersberg. Motivet er Kristus og den samaritanske kvinde.
I kirken hænger også kirkeskibe fra kaperkrigene 1809-14.
Hvem kommer i kirken?
I kirken kommer alle slags mennesker, fra salmesyngende babyer, over konfirmander til ældre, der flittigt besøger kirkens arrangementer. Og så alle dem derimellem.
“Vi laver tiltag i kirken, der taler specifikt til børnefamilier.”
Der er ingen regler du skal opfylde for at deltage i kirkelivet, du bliver ikke udspurgt om dine trostanker og det er tilladt at møde tvivlende og rådvild op, bare for at få sin nysgerrighed stillet.
Hvilken rolle spiller Hornbæk kirke for lokalsamfundet?
Traditionelt set er kirken et samlingspunkt. Et sted hvor livets store og små begivenheder markeres. Og det er kirken fortsat den dag i dag.
Hornbæk Kirke danner hvert år rammen om velkomsten af familiens lille ny, når vi holder barnedåb, om elskende pars første bryllupsdag og om den tunge afsked, når et menneske vi holder af er død. Det giver rummet en særlig stemning og særlig historisk ballast, at mennesker i århundreder er mødtes mellem netop disse vægge for at fejre og græde sammen.
Det sætter os ind i en større sammenhæng, af tradition og fællesskab.
En kirke er, udover at være kirke, også et kulturhus. Derfor har vi mange arrangementer, der ikke direkte peger ind i kirken, men som bygger på en forståelse af at fællesskab er livsnødvendigt for mennesker. Det arrangementer for børn, fællesspisning, foredrag, fællessang, meditation på stranden og meget mere.
Vi ønsker i endnu højere grad end vi allerede gør at samarbejde på kryds og tværs med andre lokale aktører.
Vores næste projekt er at lave et høstmarked på kirkepladsen i midten af september.
Hvad ønsker kirken at bidrage med i 2022?
Ro!
Vi ønsker først og fremmest at bidrage med ro og fordybelse. I en tid hvor verden kan synes som om den spæner derud af i en vældig fart, konstant opstiller krav og i det hele taget kan være overvældende, ønsker vi at vise at kirken er et sted med højt til loftet, både bogstaveligt og i overført betydning.
Et rum hvor roen kan sænke sig og freden få fodfæste i krop og sind, hvad enten man finder den i det talte ord, i stilheden, i fællesskabet, i underholdningen eller andet.
Hvad med de unge nye tilflyttere med børn? Får kirken fat i dem / er kirken relevant?
Vi laver tiltag i kirken, der taler specifikt til børnefamilier.
Hvert halve år udbydes et nyt babysalmesangshold og vi arbejder også på at kunne udbyde tumlingesalmesang, for de børn, der lige er nummeret større.
Hver måned (med undtagelse af sommerferie og juleferie) holder vi Stjernestund med efterfølgende fællesspisning. Det er en lille gudstjeneste, der er særligt målrettet børn i alderen 3-8 år (men alle børn er selvfølgelig velkommen) og her er der fokus på historiefortælling, musik og kreative aktiviteter.
Vi gør hvad vi kan for at udbrede viden om vores aktiviteter, og vi øver os konstant i at blive bedre.
Er der noget der gør Hornbæk kirke særlig?
De mennesker, som kommer i Hornbæk kirke, gør kirken til noget særligt.
Kirkebygningen er smuk og værd at passe godt på, men i sidste ende er den blot en bygning. Det er de mange mennesker, der ligger deres kræfter i kirkelivet, der skaber et særligt fællesskab med varme og samhørighed.
Lidt om hvad der sker i kirken
Hornbæk kirke byder på salmesang, spirekor for de små og kirkekoret. Der er altid plads til flere, der ønsker at være en del af det musikalske fællesskab – hvor man lærer at synge i kor og blive klogere på kirken.
Der er en sorggruppe for voksne og der er en hyggelig vandregruppe man kan slutte sig til. Og for familierne med børn, er der Stjernestunder og familie gudstjenester (ca. 10 om året).
Fredagstræf er et initiativ til at mødes omkring foredrag, musik og andre fællesskaber. Så hold øje med kirkens egen webside ang. hvilke arrangementer der findes, og på kalenderen her på siden. Man mødes hver anden fredag eftermiddag forår og efterår.
Fællesspisning foregår hver anden mandag. Der er tilmelding, og det koster lidt at deltage.
Se video og podcast med kirken som afsender her.