Jesper bor i Hornbæk med hustruen Ane og datteren Signe på 3 år. Jesper og Ane flyttede til byen i 2016. Jesper har, sammen med partneren Alexander drevet Skanning & Samsson Møbelsnedkeri siden foråret 2021.
Møbelsnedkeriet er en gammel drøm, som nu er blevet realiseret efter 17 år som orgelbygger – jo, orgelbygger, den er god nok.
”Orgelbyggeri er et traditionsfuldt håndværksfag med rigtigt meget til fælles med møbelsnedkeriet. Som orgelbygger har jeg fået rig mulighed for at nørde med gamle teknikker, mekaniske løsninger – i det hele taget dyrke detaljer og finesser. Men også at se hvad der holder i hundrede vis af år, og hvad der ikke holder. Jeg har brugt mere tid på gamle kirkelofter end de fleste”, fortæller Jesper med et smil.
Men da Jesper flyttede med sin kæreste, Ane, fra København til Hornbæk i 2016 begyndte drømmen om egen virksomhed at tage form.
Hvordan landede I i Hornbæk?
”Det var helt tilfældigt. Vi ledte efter en større lejlighed inde i byen og var godt på vej til at rykke ind i en 4-værelses andel på Bryggen, da min svigermor pressede på med at få vores boligmarkeds-horisont udvidet. Det ene ledte til det andet. Vi så kun på ét eneste hus, faldt pladask for det og stranden og skoven, og ja, det købte vi så”, fortæller Ane.
Hvordan udviklede det sig til et møbelsnedkeri?
Huset ligger på Nordre Strandvej i den vestlige udkant af byen, hvor de fleste huse er sommerhuse. På grunden lå dengang i 2016 et noget ramponeret udhus, men der fik Jespers drøm om eget værksted nyt liv.
Udhuset var det første de tog fat på at renovere. Der var lidt kamp om, hvorvidt det skulle bruges til snedkeri eller tegnestue, fordi Ane på det tidspunkt drev egen virksomhed som landskabsarkitekt. Men tegnestuen fik plads inden for, og det med møbelsnedkeriet udviklede sig på sin vis til en fælles drøm.
”Vi brugte dengang en del tid på idégenerering omkring himmel og hav, om det særlige ved Hornbæk, sammenklappelige strandmøbler, havemøbler som matcher sommerstemningen heroppe osv. Det hygger vi sådan set stadig med at gøre sammen”, siger Ane.
”Hornbæk inspirerede os også til at tænke tingene anderledes. Naturen omkring os. De fysiske rammer på matriklen. Og jo også en større økonomisk frihed end vi var vandt til fra København, hvor kvm-priser og huslejer jo er noget højere. Det blev også til en drøm om en anden livsstil. At have et helt old school snedkeri, hvor der var overskud til at byde venner, gæster og kunder på en god kop kaffe”, fortæller Jesper.
Udhuset blev til et lille snedkeri, som Jesper nogle år drev ved siden af sit job som orgelbygger, men stedet blev for lille til de mere krævende opgaver, da møbelsnedkeriet blev et fuldtidsjob. Nu er kirker og koncerthuse skiftet ud med et klassisk møbelsnedkeri 6 km syd for Hornbæk på Harreshøjvej i Plejelt.
Her producerer Jesper og kompagnonen Alexander bl.a. møbler, køkkener, skabs- og interiørløsninger for private kunder, erhvervskunder og som underleverandør til andre møbelsnedkerier.
Så hvorfor lige møbelsnekeri i Hornbæk?
”Drømmen har helt fra starten været at skabe en særlig Hornbæk-havemøbelserie, og vi er godt i gang med processen, men ting tager bare længere tid, end man tror. Man kan jo ikke se ind i fremtiden, og man støder på bump og overraskelser, som kræver retningsskift undervejs. Ingen af delene gør noget – sådan rigtigt i det store billede. Man må tage sig tid til det, der kommer.”, siger Jesper.
Og at have tiden til omhu og kvalitet – det er det, der gør arbejdet fagligt interessant for Jesper, og Ane reflekterer: ”Og det er også det, der skaber en hverdag, som er god for én som menneske… og vores planet har jo heller ikke brug for flere hurtige forbrugsgenstande”.
Det første produkt i møbelserien er en havebænk / hængebænk udarbejdet i dansk flåde-eg fra et lille savværk i Gribskov, og Jesper og Alexander (eller Skanning og Samsson om man vil) byder altid gerne på en kop kaffe fra det lokale kafferisteri i Kvistgård, Kristians Kaffe, så jo, drømmen er skam godt på vej.
Hvad har overrasket dig mest ved byen?
Jesper siger straks: ”Hvor imponeret man gang på gang bliver over naturen. Lyset over vandet. Disen i skoven. Og at man har naturen stort set for sig selv uden for sæsonen.”
“Fik et helt chok under første corona-nedlukning, hvor vores ende af stranden pludselig var fyldt med fashionable storby-mennesker midt om vinteren. Gik der med hunden og følte mig som den vildeste Hill Billy i min gamle fleece og udtrådte vinterstøvler. Der plejede jo aldrig at være nogen, men jeg måtte da lige steppe lidt op” husker Ane grinende.
Hvilke aktiviteter har I benyttet jer af i byen?
Vi er begge glade for at køre mountainbike, og der er super fine spor i bl.a. Danstrup Hegn mellem Tikøb og Kvistgård.
Ane er medlem af vinterbadelauget, som har saunaen med byens måske bedste udsigt. Jesper har surfet al den tid, vi har boet her, og nu har Ane også fået smag for bølgerne. Hele familien er medlem af Hornbæk Surfklub, hvor Signe går til børnesurf.
Vi benytter os også af bibliotekernes børnetilbud – både Hornbæk Bibliotek og Kulturhavn i Gilleleje, som i øvrigt også har en super hyggelig biograf og restaurant, som laver ekstraordinært gode pizzaer.
Vi nyder også at have kultur i høj klasse tæt på; f.eks. Munkeruphus og Tegners Museum, hvor statueparken altid imponerer og Sørens Café topper udflugten op med en is eller kaffe.
Vores klubmedlemsskab til Louisiana gør verdensklasse kunst lidt nemmere tilgængeligt, og det er luksus at kunne tage en spontan tur derover en time før lukketid, når turisthorderne er draget af.
Gode råd til andre der overvejer at flytte hertil:
Overvej om de virkelig vil bo her… for det er svært at komme herfra.
Vores familie og venner i Jylland er langt væk, og det stikker lidt i hjertet ind i mellem, men vi hører jo til i Hornbæk nu og kan ikke forestille os at bo nogen andre steder.
Hvor søgte du information om byen?
Nu gik det jo lidt spontant og hurtigt med at flytte herop, så vores information søgte vi først efter vi var flyttet.
Facebook-siden Vores Hornbæk er jo det moderne gadekær. Helsingør Kommune inviterede nye borgere til et velkomstmøde på Kulturværftet – det fik os faktisk til at føle os virkelig velkommen i kommunen og gav os lidt mere tilhørsforhold til Helsingør, som bl.a. i kraft af sin størrelse tilbyder noget af det Hornbæk ikke har.
Vi var også på en guidet tur med lokalhistorisk forening. Det var virkelig interessant at høre om Hornbæks historie, og det grounder ligesom en lidt mere, når man kender et steds historie.
Hvor i byen finder man jer?
Vi går tit ture på stranden, i plantagen eller i sommerhuskvarteret, hvor vi bor.
Vores datter elsker strandlegepladsen og havnen, så der kommer vi også ofte. Her i sommer er det ofte endt med en tur forbi Gilleleje Is’ iskiosk. Det er virkelig god is. Vi køber også tit is-bokse fra deres udsalg i Gilleleje.
Hvad syntes du at byen mangler?
Ville nok have sagt bedre forhold for cyklister og gående på Nordre Strandvej vest for byen, men hastighedsbegrænsningen er lige blevet sat ned, og det er helt vildt, som det har hjulpet.
Take away steder om vinteren, for en mandag i februar er der godt nok lidt langt mellem snapsene. Vi er lykkelige, når Havnegrillen åbner for deres thai take away igen om foråret.