“Niels’ liv i Hornbæk”

Hvem:

Siden 1989 har Niels-Erik Sneskjold, bedre kendt som Niels fra MATAS, boet med sin hustru Tina og deres hund i Toftemosekvarteret i Hornbæk. Sammen har de en datter, Henriette, der bor i Helsingør. Som familie har de altid været aktive i Hornbæk, hvor Henriette blandt andet gik i skole og dyrkede ridning.

Selv er Niels en ivrig cyklist og elsker både landevejscykling og mountainbike. Han deltager i alt fra 12-timers løb til vintercup og cykler i al slags vejr. ”Det er mit frirum, og jeg elsker at være en del af Hornbæk Cykling,” siger han.

Læs om Hornbæks forskellige kvarterer her.

Fra bydreng til butikschef

Historien om Niels’ rejse inden for MATAS-kæden begynder i Helsingør i 1980. Dengang var han blot en ung knægt, der via sin mor fik ansættelse som bydreng i butikken. ”MATAS-ejerens kone gik til jazzballet med min mor, og sådan fik jeg jobbet. Jeg kørte rundt på ladcykel og leverede varer à la Buster Oregon Mortensen,” fortæller Niels med et smil.

Selvom han oprindeligt drømte om en karriere inden for biler og mekanik, endte han med at tage MATAS-uddannelsen og blev butikschef for Hornbæk-afdelingen i 1988. ”Jeg elsker at arbejde med mennesker, og det er stadig en fornøjelse at gå på arbejde hver dag,” siger Niels.

En by og en butik i konstant udvikling

Med mere end tre årtier i byen har Niels set Hornbæk gennem mange cyklusser. Niels husker nostalgisk tilbage på tiden, hvor Hornbæks hovedgade var et trækplaster for kendte og velhavende. ”Det var almindeligt at se store personligheder som Roger Moore og Kikki besøgte butikken. Gaden var fuld af liv og stemning,” siger han. Selvom det billede har ændret sig, tror Niels, at Hornbæk stadig har potentialet til at genoplive noget af den energi gennem moderne tiltag og byudvikling.

”Hornbæk er unik, og det er fantastisk at være en del af en by, der både værner om traditioner og byder fornyelse velkommen,” siger han.

Over sine mange år i Hornbæk har Niels været vidne til markante ændringer i kundernes behov. Fra at være en butik, hvor krydderier og kemikalier blev vejet af, til nu at fokusere på plejeprodukter, helseartikler og specialvarer. ”I dag udgør plejeprodukter omkring 80 procent af vores salg. Det er en helt anden verden, end da vi solgte ølbrygningsudstyr i stakkevis i 80’erne og 90’erne,” forklarer han.

Som ”oraklet fra Hornbæk” hjælper Niels stadig kunder og kolleger med gode råd om alt fra pletfjerning til vedligeholdelse af terrasser. Hans viden og erfaring har gjort ham til en uundværlig del af byen.

Hornbæk – en by i forandring

Niels er stolt af at kalde sig Hornbækker, selvom han oprindeligt er fra Skovshoved. ”De gamle siger, at man skal være 2. eller 3. generation for at være en ‘rigtig’ Hornbækker, men jeg føler mig så forankret her, at jeg ikke kunne kalde mig andet,” siger han.

Han ser positivt på byens udvikling, hvor nye generationer tilfører friske perspektiver. Projekter som havneudvidelsen, kunsthallen og det kommende badehotel glæder ham. ”Hornbæk har altid haft noget unikt, og jeg ser frem til den energi, som disse projekter vil tilføre byen,” siger Niels.

Niels drømmer dog også om, at der kommer større fokus på byens ungdom. Allerede da hans egen datter var barn, var der aktiviteter som PUK og håndbold, men han mener, at der mangler relevante tilbud for de unge i dag. ”Jeg ser mange unge tage til Helsingør for at finde noget at lave. Vi skal tænke over, hvordan vi holder dem i byen og skaber et godt fællesskab for fremtiden,” siger han.

Lokalt engagement og udfordringer

Niels er passioneret omkring at støtte det lokale handelsliv. ”Mange taler om at handle lokalt, men det er ikke altid, de gør det. Det er vigtigt at huske, at butikkerne i hovedgaden bidrager til det liv, som Hornbæk er kendt for,” understreger han.

Han drømmer om et mere organiseret samarbejde mellem byens butikker og ønsker et årshjul for aktiviteter, der kan skabe en rød tråd i byens planlægning. ”Det ville være fantastisk, hvis handelsstandsforeningen og turistforeningen kunne genopstå i nye klæder og styrke samarbejdet,” siger han.

Der hvor Niels selv handler og spiser

Niels gør en dyd ud af at handle lokalt, når det er muligt. Dagligvarer købes altid i Hornbæk, og han sætter pris på byens lokale butikker som optikeren og farvehandleren. Når det kommer til tøj, har han dog sine præferencer. ”Jeg køber gerne herretøj hos Fyr & Bi, men mine elskede Meyer-bukser må jeg til Helsingør efter. De er bare det bedste,” fortæller han.

Når det gælder spisesteder, har han og Tina en klar favorit. ”Vi elsker Restaurant Oliva. Den skuffer aldrig, og det er altid en fornøjelse at invitere fruen ud der,” siger han. For Niels er det vigtigt at kombinere sit engagement i byen med små pauser, hvor han kan nyde Hornbæks unikke atmosfære.

Hornbæk og Skagen – to perler

Selvom Niels elsker Hornbæk, nyder han også at komme væk indimellem. Skagen er en favoritdestination, hvor han og Tina finder ro uden for sæsonen. ”Skagen og Hornbæk minder om hinanden med deres unikke stemninger og natur,” siger han.

Med sit engagement i butikken, sit fokus på byens udvikling og sin tilknytning til lokalsamfundet er Niels ikke bare ”Matas-manden” – han er en hjørnesten i Hornbæks liv og historie.