Hvem:

Ved et hus i Saunte ligger et lille anneks, hvorfra Sandra Engen bygger og driver en lille virksomhed med dertilhørende webshop, der har til formål at få åbnet danskernes øjne – og hjerter – for alt det liv, der findes lige uden for havedøren.

Vi er Tobias (38), Sandra (36), Anker (5) og Atla (3).

Vi flyttede herop som kærestepar i august 2015 og blev forældre til vores første ti måneder ældre.

Vi flyttede fra Vesterbro i jagten på mere luft, højde til himlen og natur omkring os. I starten pendlede vi begge til København dagligt, siden kom jeg på barsel og blev senere selvstændig, mens Tobias fik sat sin pendletid ned til et par dage om ugen – det foregår i dag som regel med arbejdstid indlagt i toget til Roskilde tur/retur.

Hvorfor Saunte?

Vi valgte valgte egentlig Saunte udelukkende efter huset og grunden.

Vi havde kigget efter hus både nord og syd for København i en afstand på 5 km fra vandet. Vi syntes at syd var for tætbebygget til os (og de huse, der var til salg i vortes prisklasse faldt ikke i vores smag) – lige nord for København var det for dyrt for os, men i Saunte kunne vi igen være med. Og her var landligt, uden at det for os var ‘på landet’ (vi kommer oprindeligt fra hhv. Bornholm og en landsby i Spanien/Langeland). Helt ærligt var det eneste hus vi så in persona (til gengæld så vi det et væld af gange, da vi ikke var helt sikre på udflytningsplanerne) – men vi faldt pladask for det, for landsbyidyllen i Saunte, for den bugtede tur gennem skoven og lysningen hertil, for afstanden til stranden og for Hornbæk Plantage.

Hornbæk sagde os faktisk ikke noget særligt dengang, men det voksede hurtigt på os.

Gennem min fantastiske mødregruppe med både 1- og flergangsmødre, tilflyttere og “ægte Hornbækkere”, begyndte vi at lære byen og dens kvaliteter at kende.

Alt, hvad vi har brug for er inden for rækkevidde og af høj kvalitet, Helsingør og Helsingborg er fine udflugtsmål for os som børnefamilie – og så er vi stadig kun 30-50 minutter fra vores familie i og nord for København.

Og så er her masser af aktiviteter og foreningsliv. Selv har nydt at komme til folkekøkken, gå til børnesurf med vores børn på helt ned til to år og til familiespejder – foruden vores engagement i det hyggelige Saunte Bylaug og i forældrebestyrelsen i Ankers skønne Ellekildehus Skovbørnehave, som vi heldigvis fik anbefalet, da han var nyfødt. Og så elsker vi det lille bibliotek og om sommeren Øststranden, hvor vi tit møder børnenes venner og deres skønne forældre, ligesom vi året rundt er stamgæster på vores allesammens Albi’s Kaffebar.

Selvstændig i Hornbæk

Til hverdag er jeg i dag beskæftiget i min egen virksomhed Naturengen.dk, hvor jeg rådgiver i og sælger produkter til biodiversitetsfremmende tiltag i særligt villahaver. I forbindelse med opstarten af virksomheden har jeg været med til at starte et endnu spirende netværk for kvindelige iværksættere i Hornbækkere – for dem har jeg opdaget, at vi er mange af!

Selvstændige, hjemmearbejdende, deltids- og fuldstidsiværksættere; jeg tror at vi alle har været tiltrukket af muligheden for at bosætte os lidt længere og (især dengang) billigere uden for København og her have direkte adgang til skov, hav og små lokale netværk uden at skulle knokle os halvt ihjel, mens vi undgår at gå glip af de kurser, samarbejdsmuligheder og evt. kunder, som København stadig kan tilbyde i stor stil.

Vigtigst af alt, der er liv i Hornbæk året rundt – både for børn og voksne!

Hvad går Naturengen ud på?

Hos Naturengen finder du den viden og de produkter, du har brug for, når du gerne vil omdanne din have til et mekka for biodiversiteten, børnefamilien … ja, bare livet!

Biodiversitet handler nemlig ikke kun smukke kronhjorte, hurtige harer, fine blåmejser, cute hasselmus og farverige sommerfugle – det er også små uanseelige blomstrende urter, larverne på æbletræet og mosserne på taget.

Det er svirrefluerne, natuglerne (både de nataktive sommerfugle og de storøjede fugle) og billerne. De ældgamle egetræer og den unge hyld. Det er svampe og for os usynlige mikroorganismer. Ja, selv mosegrisen og muldvarpen og regnormen tæller med og gør meget godt for vores jord.

Alt det – og det, der skader dem og fortrænger deres tilstedeværelse – vil Sandra med Naturengen gerne oplyse om.

Hendes mission er at formidle behovet for, at vi giver naturen mere plads i vores haver, rådgive om hvordan det kan gøres – og sælge produkter og ydelser, der kan være en hjælp i processen.

Hun vil også pege i retninger af andre steder, hvor der kan indhentes viden og inspiration til den vilde, biodiversitets- eller klimavenlige have, herunder pege i retning af workshops, kurser, webinarer og inspirationsture til den naturinteresserede familie.

At være nystartet iværksætter, kræver mange kasketter!

Både website og webshop er opbygget af Sandra, der på egen hånd varetager alt fra indkøb til design, opbygning af online tilstedeværelse, markedsføring, vidensdeling, udvikling af egne produkter, rådgivning og salg.

Hos Naturengen finder du den viden og de produkter, du har brug for, når du gerne vil omdanne din have til et mekka for biodiversiteten, børnefamilien ja, bare livet!

I Danmark – verdens mest opdyrkede land – er mere end 4.400 arter i hastig tilbagegang, hvoraf hele 1.844 arter er truet af snarlig udryddelse. Det er en biodiversitetsmæssig udvikling, der både kan være uoverskuelig og besnærende at sætte sig op i mod – især for enhver, der har sat børn i verden.

Men som mor til to ved jeg også, at det i en børnefamilie først og fremmest er nærværet i hverdagen, der tæller. At finde tiden til det.

Derfor er det min mission med Naturengen at hjælpe dig med at vinke farvel til den strikse havekalender og den dårlige samvittighed. Slut med burde, kunne, skulle og op med hængekøjen! Haven kan sagtens bruges til både opdagelse og afslapning samtidig med, at I giver mest muligt tilbage til den natur, jorden er lånt af. Jeg viser dig hvordan.

Og bare rolig: hvis du elsker havearbejde, behøver du ikke begrave det.

Se mor, se hvor mange græshopper der er!” “Ih, mine blomsterfrø spirer!” “Hvem sidder og suger nektar på den vilde Merian i dag?” “Hov, sikke en sjov larve – den har børster på! hvad gemmer sig mon under træstammen i dag?” 

Naturengen kan findes på Instagram @naturengen, Facebook Naturengen.dk · Alt til din vilde have · Sandra Engen og på naturengen.dk