På dørtrinnet til Hornbæk, i den lille landsby Saunte, ligger snedkeriet Behøvlet.

Vi er en familie på fem: Vi er to forældre, Sanne og Bjørn, og sammen har vi Emmett på seks, Coco på fire og Lucca på et år.

Bjørn kommer fra Nykøbing Sjælland, mens Sanne er fra Sorø midt på Sjælland.

Vi flyttede sammen til København i 2007 og flyttede til Hornbæk i juni 2016.

Vi var faktisk på boligjagt inden for en radius på 45 km fra København og kom vidt omkring, men vi faldt for huset i Saunte, da det var det perfekte match, der kunne rumme familie og erhverv under samme tag.

Derudover trak skoven og stranden os også samt tanken om en mindre by, der er et trygt sted at vokse op for vores børn.

Vi er utroligt glade for at drive virksomhed i Hornbæk, og vi har en hel del personer i vores netværk heroppe, der også driver virksomhed selv i forskellig skala.

Det er meget inspirerende, og det er rart, at kunne dele både private og professionelle succeser og udfordringer.

Snedkeriet Behøvlet – Møbler og trækunst i Saunte

I butikken, der ligger i direkte forlængelse af snedkeriet, finder du håndlavede unikamøbler, vægkunst og skulpturer samt en del skærebrætter og serveringsbakker til den mere kræsne køkkenentusiast. Blandt de mere specielle produkter kan nævnes et par samuraisværd i træ, der kan skilles ad og samles igen ligesom de originale japanske sværd.

Behøvlets unikke trævarer er bestemt en oplevelse værd.

Her kan du opleve et vaskeægte snedkeri med alt, hvad der dertil hører af træspåner og-støv, solide planker og værktøj lige fra de tungeste maskiner til de fineste japanske billedskærejern

Ægte kærlighed til træ

Kernen i Behøvlet er Bjørn Madsens ubetingede kærlighed til træ, og du kan derfor finde rigtig mange forskellige træsorter i Behøvlets designs. Lige fra lyse sorter som ahorn og egetræ til chokoladebrun valnød og wenge og videre til den mørkelilla purple heart eller knaldorange padauk.

Behøvlets produkter er kendetegnet af kombinationer af træsorter, der fremhæver de unikke farver og stukturer i hvert enkelt stykke træ.

Du kan se en tydelig reference til Hornbæks kyst og til havet i flere af Behøvlets kunstværker.

F.eks. kan du få bølger op at hænge på din væg i form af en ramme med håndbøjede trælameller, der giver et organisk og levende udseende som vand i bevægelse.

Skulpturer i form af massive bølger til at pynte på et bord eller en kommode vidner også om inspirationen fra havet, og er du lidt bekendt med surfkultur, så kan du måske genkende mønstrene i Behøvlets bakker, skærebrætter og møbler fra originale surfbrætter. Oprindeligt var de nemlig lavet i hårdt træ og kendetegnet af symmetriske linjer, de såkaldte stringers, der gjorde dem både stærke og smukke.

Et særligt ritual bag navnet

For at forstå, hvad der ligger bag navnet Behøvlet, skal vi over 200 år tilbage i tiden. Fra 1600-tallet til omkring år 1800 havde snedkerne nemlig et særligt overgangsritual fra læredreng til færdigudlært snedker. Læredrengen skulle behøvles.

Behøvlingen bestod i, at læredrengen blev lagt op på en høvlbænk, hvorefter de ældre snedkere “bearbejdede” ham med store stykker værktøj. Ritualet forvandlede ham fra en rå træklods til en smuk søjle, hvis fornemmeste funktion var at bære en tunge byrde: At føre det gode håndværk videre og holde bønhaser (ufaglærte) ude af faget.

Men hvis en læredreng ikke var dygtig nok til sit håndværk, blev han ikke behøvlet men omvendt anset for at være ubehøvlet.

Find vej

Du finder Behøvlet snedkeri og butik på Nørregårdsvej 1A i den karakteristiske ladebygning, der er en del af Snoagergaard. Du kan bl.a. kende bygningen på den store høvl, der hænger på husgavlen.

Der er parkeringsplads på selve grunden lige foran snedkeriet og butikken.

Åbningstider og kontakt

Behøvlet har åbent hver fredag og i perioder også lørdage og søndage. Hold dig orienteret på hjemmesiden. Her finder du også kontaktoplysninger og kan læse mere bl.a. om mulighederne for at afgive bestillinger, hvis du drømmer om et møbel eller et kunstværk i bestemte dimensioner.