Henriette Nielsen har inviteret fotograf Hanne Jørgensen fra Hornbækliv på besøg i Engdalen for at vise hvor smukt et sted det er.

Hvor:

I artikelserien om områderne i Hornbæk, er vi kommet til Engdalen.

Fotograf Hanne Jørgensen tog forbi for at tage nogle billeder af det dejlige område, der byder på masser af materiale til gode motiver.

Det blev til et par inspirerende timer i selskab med en vært, som med smittende passion fortalte om det område i Hornbæk, hvor hun har tilbragt mange af sine somre siden midten af 1960’erne.

 

Henriette har i dag overtaget det sommerhus, som hendes forældre fik en lokal tømmermester til at bygge, da de i 1963 købte et stykke jord i området Engdalen til den nette sum af kr. 14.000

Til dem der ikke ved det, så er Engdalen placeret i forlængelse af Hornbæk sø i gåafstand fra centrum.

Det er et roligt område med en blanding af primært ældre huse og en blanding af helårs og sommerhuse. Også nogle af de helt gamle huse er stadig at finde, mange af dem med langt mindre jordtillæg end i gamle dage, men stadig yndige.

Det er et uhøjtideligt og hyggeligt område, med nærhed til byen, REMA1000, naturskønne områder og masser af søde mennesker.

Hvis man går omkring Hornbæk sø, så kan man forlænge turen med en ekstra sløjfe og så ender man i Engdalen.

Huset står i dag som det gjorde, da det blev bygget, både indvendig og udvendigt.

Midt i en særdeles velplejet og flot have med mange blomster og planter ligger et velholdt træhus. Det er som at træde ind i en tidslomme!

Henriette har valgt at bevare møbler og indretning som det var, da hun var barn – og man fornemmer hendes store kærlighed til de solide materialer, som blev anvendt dengang. Lofterne er lavet i Red Wood, døre og skabe er i teaktræ, som er blevet plejet med omhu i tidens løb.

I midten af stuen er en indmuret åben pejs. Og selvom solen skinner fra en skyfri himmel udenfor, kan man sagtens forestille sig, hvor hyggeligt det må være en råkold efterårsaften med ild i pejsen. Fra haven er der den skønneste udsigt over Engsøen og den bagvedliggende Skovhøj.

Alt er dog ikke helt som det var, dengang huset blev bygget.

Tidligere var her marker, hvor køer og heste gik og græssede.

Markerne tilhørte Carl Erik Olsen, som havde sin gård i Engdalen. I begyndelsen af 60’erne blev nogle af markerne udstykket til sommerhusgrunde. Køerne gik stadig og græssede på noget af området og nogle af dem fandt da også vej ind i de nye sommerhushaver.
Senere blev Engsøen reetableret som vådområde til afvanding af Hornbæk Sø.

Området har udviklet sig til et sandt eldorado for ynglende fugle, insekter og planter – et naturområde, som Henriette og hendes naboer har direkte udsigt til fra deres haver. Her kan de følge årstidernes skiften og fuglenes træk.

Da Henriettes forældre byggede sommerhus på grunden, var der fri udsigt over marker og vådområder.

Kingoparken på den anden side af Engsøen blev bygget i 1978 – 1983 og man har nu delvis udsigt til de lave huse, men den frodige natur omkring Engsøen sørger dog for at udsigten stadig er lige fantastisk.

Flere af de gamle gårde i Engdalen er blevet bygget om.

Det gælder blandt andet Ledgården, hvor det gamle hovedhus er bibeholdt og renoveret, mens længerne er blevet omdannet til nye rækkehuse.
Mange af husene, der ligger direkte ned til Engsøen aldrig bliver udbudt til salg. De går nemlig i arv mellem generationer.

Vi er helt enige med Henriette. Det er helt bestemt et unikt område af Hornbæk, som er værd at værne om!

Børn er løbet ind og ud af hinandens sommerhushaver, da Safari-husene blev bygget i 1960’erne og solide venskaber er blevet grundlagt. Det fornemmer man tydeligt, når Henriette viser rundt i området. Vi hilser på Liva, Per og Bonnie, som hver især har fine, velholdte træhuse ned til søen. Alle kan de byde ind med spændende historier om denne naturperle af et område i Hornbæk.

Engdalen fra en ejendomsmæglers perspektiv.

En eftermiddag satte vi os i bilen med Charlotte Vigen Sandt fra Nybolig, Hornbæk og talte om området.

“Engdalen ligger i gåafstand til det hele, og som Hornbækborger og ejendomsmægler vil jeg sige, at placeringen er fantastisk”.

Området er præget af de mange ynglefugle og den skønne natur. Bl.a. er der lavet mindre “fugleøer” ude i Engsøen, så der er nok at se på.

Her er lidt mere uspoleret ved Hornbæk Engsø end rundt om Hornbæk sø og området er måske lidt “uopdaget”?

“Ja, det vil jeg sige. Men det er også et område, hvor der primært ligger fritidsboliger. Og mange af dem kommer aldrig til salg, men går i arv i generationer. Kvadratmeterpriserne er lavere end mange andre steder i byen, og det undrer mig faktisk personligt. Men området er lidt uopdaget”.

I området ligger også Ledgården – som i dag er omdannet til hyggelige rækkehuse og flere af de rigtig gamle ejendomme er også at finde i området.

Ledgården var i gamle dage ledet til Hornbæk by og i gl. dage foregik fugleskydningen fra Ledgården, hvor man også skød på 200m bane hen over mod skrænten ved de nuværende Kingohuse.

Området har en lille mængde helårsboliger resten er fritidsboliger og de rigtig gamle huse – det er en hyggelig oplevelse at gå en tur i området. Engdalen grænser op til områderne Solkær, Solhøj og Folden.