At flytte til en ny by, og måske en by man ikke kender så godt – kan være udfordrende.

Ikke mindst i den proces hvor den helt rigtige bolig skal findes. For selv om Hornbæk er lille, er der stadig flere forskellige områder med hver sin særegenhed og charme.

Vi har fået en af byens lokale ejendomsmæglere til at fortælle om udviklingen i byens boligmarked, og lidt om de forskellige områder. Er man i tvivl om hvor man skal kigge efter bolig og hvilke områder, der passer til familien – så er Nybolig, Peter Leander en guldgrube af lokalkendskab. Så dér kan man altid gå hen og få lidt input om 3100 og boligmarkedet. Find Nybolig, Peter Leander her.

Manon Leander har været så sød at dele ud af sin viden og observationer.

Hvordan har boligmarkedet i Hornbæk udviklet sig de sidste 5 år?

Boligmarkedet har ændret sig meget de sidste 5 år, ikke mindst på grund af Corona, hvor priserne er steget væsentligt, men vi har også oplevet en stor efterspørgsel på både sommerhuse og helårshuse i vores område generelt, og det har medført en prisstigning.

Hvilken type kunde står i jeres køberkartotek i dag, som ikke stod der for 5-8 år siden?

Vi oplever, at flere og flere børnefamilier søger hertil.

Rigtig mange af dem kommer inde fra Københavnsområdet, hvor priserne også er steget væsentligt, og hvor de større lejligheder for en gennemsnitslønnet familie ikke er til at komme i nærheden af.

Det samme gælder mange af byerne nord for København, og derfor søger flere og flere mod Hornbæk. Rigtig mange af familierne er kommet i Hornbæk om sommeren og synes, at byen har et fantastisk liv, en skøn natur med både vandet og skoven tæt på, og samtidig er transporttiden til København ikke mere end 45 minutters kørsel.

Efter Corona benytter flere og flere familier sig af at kunne arbejde hjemmefra, hvorfor afstanden til arbejde ikke længere har nogen stor betydning. Kunderne er egentlig de samme som for 5-8 år siden, men hvor det før i tiden meget har været familier, som er født og opvokset i Hornbæk, der vender retur, oplever vi nu også, at familier, der ikke har nogen speciel tilknytning til Hornbæk, også søger hertil.

Byen har udviklet sig ekstremt meget de seneste år, og den har den i dag i dag rigtig meget at byde på – både pasningsmuligheder, indkøbsmuligheder og fritidsaktiviteter.

Hvilken type boliger er der størst efterspørgsel på nu?

Udbuddet er generelt lavt i øjeblikket, og vi oplever en stor efterspørgsel på både helårshuse og sommerhuse. Helårshuse i et plan og med 3-4 værelser eller huse til istandsættelse er der især stor efterspørgsel på.

Rigtig mange er glade for området omkring Plantagen og Holmegårdskvarteret. Områder med fred og ro, overskuelig afstand til byen, og tæt på naturen.

På sommerhusene har vi efterspørgsel spredt godt over markedet. Folk er generelt rigtig gode til at se muligheder, og mange har mod på at ombygge og istandsætte, så husene bliver efter deres egne ønsker og behov.

I og med at udbuddet ikke er særlig højt, har det også været nødvendigt at indgå nogle kompromisser, så de ejendomme, der måske før hen godt kunne have en lang liggetid, pludselig også bliver solgt hurtigt. Der har også været en stor efterspørgsel på både helårs- og sommerhusgrunde eller grunde med gamle huse på til nedrivning.

Hvordan har udviklingen i helårsboliger været rent prismæssigt i Hornbæk? Og er priserne på vej op eller ned – eller stagneret?

Vores forventning til markedet er en flad linje i prisudviklingen, i og med de givne rentestigninger neutraliserer prisudviklingen. Dette opfatter vi som en god tendens, fordi de stigninger, der har været igennem de seneste år, fremtidig vil være urealistiske og give tilbageslag i markedet. Hvilket vi absolut ikke forventer.

Hvilken ”type” kunde bosætter sig i Hornbæk i dag?

Primært familier med små børn. Vi oplever, at rigtig mange familier bliver trætte af at bo inde i byen efter at have fået børn. De finder pludselig ud af, at de ikke har samme tid og overskud til at benytte sig af byens mange muligheder. Derimod oplever de et større behov for plads, egen have, natur og villaveje, hvor man godt tør lade børnene lege ude selv. Der er pludselig en hverdag, der skal hænge sammen på en anden måde, når der kommer børn til, og når en 3-værelses lejlighed i København så koster det samme som en rummelig villa i Hornbæk med egen have, søger de ud af byen.

Min fornemmelse er, at mange starter deres boligsøgning i de byer, hvor der er direkte togforbindelse til København.

På den måde kan Hornbæk godt føles langt væk, men den direkte togforbindelse betyder også højere efterspørgsel og dermed højere priser. Sådan rykker søgningen så videre op til Hornbæk.

Vi oplever også, at familier, hvor børnene lige er flyttet hjemmefra, søger hertil. Så generelt en bred vifte af mennesker, hvilket jo også er rigtig dejligt og meget fordelagtigt for byen.

Hvilket område i Hornbæk har oplevet den største tilflytning de seneste par år?

Det vil jeg mene gælder hele byen. Vi har haft fornøjelsen af at sælge grunde fra to nye udstykninger (Stenstrupgårdsvej og Gl. Havreholmvej). Her er der opført og ved at blive bygget flotte nye huse, hvor nye familier kommer til.

Herudover er der også området omkring Plantagen, men i områderne, der ligger i gåafstand til byen, har der generelt været en god udskiftning.

Hvilket område i Hornbæk har oplevet største forandringer de seneste par år?

Omkring hallen, hvor der er blevet bygget nyt og ved indkørslen til Hornbæk omkring de nye ovennævnte udstykninger. Derudover har området omkring ’Det Fedtede Hjørne’ også gennemgået en stor forandring. Her er virkelig en fantastisk stemning med lækre madboder, kolde drikkevarer, og masser af liv. Strandlegepladsen er også et sted, hvor rigtig mange søger til.

Alle dage, hvor vejret tillader det, er der rigtig mange der opholder sig på legepladsen og nyder eftermiddagene, imens børnene leger. Der er generelt bare masser af liv omkring havnen og legepladsen. Der er også flere og flere sociale arrangementer, som trækker folk til.

Når I sælger huse til tilflyttere, hvad er så de primære bevæggrunde for at bosætte sig i Hornbæk?

For børnefamilierne er det helt klart pladsen og naturen, der trækker. Ofte kender de andre familier, der er flyttet hertil, og ellers er de kommet her i ferier, hvor de har forelsket sig i byen og alle mulighederne her. Generelt set er det meget naturen og lyset, der trækker.

Vi har en utroligt hyggelig gågade med masser af specialforretninger, en fantastisk strand og miljø omkring havnen. Herudover har byen bare et rigtig godt sammenhold, og det føles trygt at bosætte sig her.

Nogle problematikker? Evt. pasningsmuligheder eller hvad mærker/hører I …?

Jeg har før ladet mig fortælle, at det har været svært at finde pasningsmuligheder. I Hornbæk har vi rigtig mange dagplejere, og jeg er selv flyttet hertil for to års tid siden, hvor jeg ikke havde noget problem med at finde pasningsmuligheder. Der er siden hen åbnet en ny institution ’Hornbæk Private Børnehus’ – hvor mine egne to børn går i henholdsvis vuggestuen og børnehaven.

Det har der været efterspørgsel efter og brug for, og således oplever jeg ikke længere eller hører om fra andre, at det er et problem at finde pasningsmuligheder. Selvfølgelig kan man ikke forvente at få plads samme dag, man skriver sit barn op, men indenfor en overskuelig tid burde det altså være muligt.

Herudover synes jeg kun at høre, at folk er rigtig glade for at bo her, og at tilflyttere hurtigt har følt sig meget velkomne og taget godt imod. Det er en af de ting Hornbæk også kan – her er der bare plads til alle.

Hvilket område spår du vil opleve de største forandringer de næste par år?

Det må være ved hallen, hvor der bliver bygget nye lejeboliger, som vi medvirker til at forestå udlejningen af, og som man kan blive skrevet op til. Boligerne forventes færdige ultimo 2023.

Herudover bliver der bygget 8 huse på Kræmmervej, hvor den tidligere institution lå. Ligeledes ved vi, at der er gang i det store område omkring den gamle gård på Hornebyvej samt fysiologisk hospital, hvor vi venter spændt på planerne. Disse ligger dog stadig hen i det uvisse.

Fremtiden må vise udviklingen i Hornbæk, men der er stadig områder med potentiale for nybyggerier, og alt sammen vil medvirke til en udvikling af byen. 

Manon Leander:

Jeg er 30 år og bor sammen med min kæreste og vores to døtre på henholdsvis 1,5 og 3,5 år.

Vores piger går i Hornbæk Private Børnehus.

Jeg arbejder som ejendomsmægler hos Nybolig, Peter Leander.

Hvor længe har du boet i Hornbæk, og hvor kom du fra?

Jeg er født og opvokset i Hornbæk og flyttede herfra i 2012, hvorefter jeg boede en årrække inde i København. Efter vi fik vores første datter, havde vi virkelig brug for at komme ud af byen og flytte i hus.  Her var Hornbæk selvfølgelig nærliggende, idet jeg kommer herfra og har min familie bosat her.

Vi kiggede ligesom mange andre i nogle byer tættere på København, men udover den direkte togforbindelse til København, havde vi ingen gode grunde til at bosætte os der. Hornbæk har noget, ingen andre byer har, og her er bare virkelig trygt og rart at bo. Et fantastisk sted at vokse op, og et sted jeg ønsker mine børn skal opleve.

Hvor bor du selv, og hvad er kendetegnet for dit område? 

Jeg bor i det såkaldte ’Holmegårdskvarter’, hvor min kæreste og jeg ’faldt’ over et gammelt sommerhus på en helårsgrund. Det fik vi revet ned og har derefter bygget et nyt helårshus.

Vi kiggede i et lille års tid, men jeg må nok indrømme, at vi havde lidt for mange krav, og at den rigtige bolig aldrig rigtig dukkede op. Vi er rigtig glade for at bo, hvor vi gør.

Selvom livet i Hornbæk er fantastisk om sommeren med alle de glade mennesker, der kommer hertil, så er det også virkelig dejligt at kunne trække sig og tage hjem i eget hus og have med fred og ro, og stadig være i kort gåafstand til byen.

Fra Jylland til 3100

Min kollega Charlotte Sandt bor derimod i udkanten af Hornbæk med udsigt over marker – et område hun er særligt glad for.

Hun kommer fra Jylland og syntes, at det dengang hun flyttede hertil i 1985 kunne være svært at være ny i byen, hvis man ikke også arbejdede her og derved fik et netværk. Sådan er det slet ikke mere. Nu roser hun alle nye, der flytter hertil. De er så arbejdsomme og iderige og bidrager til, at byen er i konstant udvikling, hvilket er til alles fordel, så Hornbæk ikke bare bliver en soveby.

Hvordan bruger du byen?

Ærligt, så bruger jeg slet ikke byen og alle dens muligheder nok i en travl hverdag.

Da jeg var på barsel, var jeg rigtig glad for at mødes med min mødregruppe og benyttede mig også af Hornbæk Fitness mor/barn hold og baby salmesang i Hornbæk Kirke.

Jeg kan rigtig godt lide at tage på stranden og legepladsen, og så kan jeg varmt anbefale en vaffelis hos Hornbæk ishus eller en træstamme hos Bagt i hovedgaden – hvis man er til den slags.

Hornbækhus er også et rigtig hyggeligt sted at komme med flere arrangementer, jeg varmt kan anbefale. Og så er der ’Det Fedtede Hjørne’, som virkelig byder på lækkert streetfood og er et fedt samlingspunkt i byen.

Jeg elsker Hornbæk og den kontrast, der er mellem årstiderne her. Her er liv året rundt, men det er klart, at her om foråret og sommeren er rigtig mange sommergæster, og så er det altså dejligt med et lidt mere fredeligt efterår og vinter.