Hvem:
Christina Hvid er 52 år og uddannet cand.polit. Hun bor i dag på Frederiksberg med sin mand Jacob Holbraad, der er adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. Sammen har parret to store teenage børn. Alle kommer de ofte i deres sommerhus Hornbæk, i byen hvor Christina er født og opvokser og hvor hendes forældre og en stor del af familien stadig bor.
Siden hun var 30 år, har Christina været administrerende direktør. Først i forskerparken Symbion, dernæst i Danske Slagterier på Axelborg. Næste skridt var AVT Business School , hvorefter hun i en årrække stod i spidsen for Rejseplanens digitale udvikling af transportbranchen. I dag er hun adm. direktør i Molio, som arbejder med viden og digitalisering af byggeriet.
Christina Hvid afløser advokat Anders Drachmann på posten som formand for Fonden Hornbæk Kunstmuseum.
Bestyrelsen for Fonden Hornbæk Kunstmuseum ser nu ud som følger:
• Bestyrelsesformand, Christina Hvid (til daglig adm. direktør i Molio)
• Advokat, Mette Rude Clemmensen
• Formand for Støtteforeningen, Peter Grønholt
• Kulturrådgiver, tidl. museumsdirektør, Lene Floris
• Tidl. el-installatør, gårdejer Jørgen Ahrendt-Jensen
• Byrådsmedlem, Jens Bertram
Der er noget med et testamente. Noget med, at nogen vil bygge et kunstmuseum overfor Kurbadet og Det Fedtede Hjørne. Men hvad er egentlig op og ned i den sag? Det har Hornbækliv sat sig for at få opklaret.
Derfor mødes Anne og Ane fra Hornbækliv en onsdag formiddag med Christina Hvid forkvinden for Fonden Hornbæk Kunstmuseum.
Vi sidder i et mødelokale på Hornbækhus og har Christina med på en Teams-forbindelse fra Herlev, hvor Christina har sin daglige gang som administrerende direktør for virksomheden Molio.
Vi fornemmer hurtigt, at Christina er en driftig kvinde, som er vant til at sætte en dagsorden, og hun springer direkte til sagens kerne.
De fleste i byen kender til baggrunden for museet. Nemlig at Fru Gudrun Thomsen i 1995 testamenterede den 5500 kvm. store grund til Fonden Hornbæk Kunstmuseum med pålæg om at bygge et museum.
Christina fortæller, at ejeren af grunden på A.R. Friisvej for 25-30 år siden testamenterede grunden til en fond, som fik til formål at få etableret et kunstmuseum på grunden.
Mange husker måske den store flotte planche der i lang tid var opstillet på grunden. Den er nu taget ned og planerne ændret?
I 2018 kunne fonden offentliggøre et smukt og storstilet skitseprojekt for et nyt museum af arkitekten Kim Utzon.
Projektet strandede på, at driftsøkonomien ikke blev vurderet som værende realistisk, og de fonde, hvis økonomiske bidrag vil være nødvendige for byggeriet, ville ikke gå ind i projektet på de opstillede præmisser.
Der skulle andre boller på suppen, og her kom Christina ind i billedet.
”For 1,5 år siden blev jeg spurgt, om jeg ville være formand for fondens bestyrelse. Jeg elsker Hornbæk, er født og opvokset i byen og har en stor del af min familie her. Jeg bor på Frederiksberg, men har haft sommerhus i Hornbæk i 25 år. Som mange andre, har jeg selv undret mig over, hvad der mon skete med museumsprojektet”
Udover sin tilknytning til byen har Christina gennem sit arbejde kendskab til byggebranchen, fundraising og den erfaring og gennemslagskraft, der skal til for at drive projektet videre.
”Der skulle ses på projektet med friske øjne, og første skridt var sammen med støtte fra Realdania at få udarbejdet et grundlag, der belyser og dokumenterer potentialet for et museum i Hornbæk anno 2022. Et sted der skaber liv og værdi på grunden og for byen, og måske ikke et kunstmuseum i klassisk forstand. Det er også vigtigt at huske at fonden jo ikke selv har noget kunst.”
Ny plan lægges
Rapporten er udarbejdet med ekspertviden fra bygherrerådgivere og arkitekter og har ledt til en vision om er et multifunktionelt hus, der udnytter grundens unikke placering og åbner dørene for kunst og kultur i mange former.
Her skal være plads til bibliotek, café, butik og turistinformation og ikke mindst en stor kunsthal, hvor forskellige gallerier kan udstille i perioder, men som også kan benyttes til koncerter, teater og andre kulturelle begivenheder.
Denne moderne fortolkning af et museum bidrager udover en kunstformidling i øjenhøjde med en fornuftig driftsøkonomi, hvor fonden håber at Helsingør Kommune vil komitte sig til at flytte biblioteket og på den måde skabe liv og faste driftsindtægter”.
På længere sigt er planen at lave et 1000 kvm. stort byggeri, der vil kunne indeholde både en stor fleksibel kunsthal, bibliotek og turistinformation samt cafe og design-shop.
“Her vil større gallerier om sommeren kunne leje sig ind og lave udstillinger med et højt kunstnerisk niveau, mens der uden for højsæsonen vil kunne blive plads til andre former for kulturelle arrangementer som udstillinger, koncerter, filmaftner, workshops, som ikke mindst de lokale vil kunne få glæde af. Og minigolfen planlægges videreført med et kunstnerisk udtryk, der skal gøre den til en destination i sig selv. Villaen på grunden skal med tiden omdannes til kunstnerbolig eller indgå i kunsthallen” – 30/05-22 Pressemeddelelse
Herudover vil indtægter fra café, butik og andre lejemål også holde hjulene kørende.
I øjeblikket fungerer parken mellem huset og minigolf som skulpturpark, der er åben for alle.
“Visionen med det kommende museumsprojekt er at fortælle historien om lyset og kunsten og samtidig bidrage til at sætte liv i en udvikling, så folk kommer til Hornbæk hele året. Projektet skal desuden forbindes til de øvrige byudviklingsmuligheder, der arbejdes på i byen”
Men hvornår sker der så noget?”, kan vi ikke lade være med at spørge
Der kommer hverken et kort eller entydigt svar på det, og det forstår vi såmænd også godt for i løbet af vores samtale har projektet foldet sig ud som en kompliceret størrelse drevet af frivillige kræfter.
Der arbejdes med en hovedtidsplan delt op i to trin, hvor Trin 1 har som mål at ”kunst-modne” grunden på en involverede måde med bl.a. midlertidige kunstudstillinger – og installationer, og Trin 2 har som mål at etablere en egentlig kunsthal på grunden.
Trin 1 er blevet skudt godt i gang denne sommer med en pop-up skulptur-udstilling, med anerkendte kunstnere etableret sammen med Galleriet Hornbæk og genoptagelse af Kunst i Teltet, arrangeret af støtteforeningen Hornbæk Kunsthal. Derudover ønsker fonden at etablere en projektorganisation, som kan varetage den daglige fremdrift i at få skabt et projekt, der er nødvendigt for at kunne gå videre til Trin 2.
Trin 2 vil formentlig indeholde udskrivelse af en arkitektkonkurrence samt gennemarbejdning af vinderforslag og et udbud inden første spadestik tages.
Så sidder man, som os, spændte og klar til kunsthal og endnu mere liv på grunden, må man væbne sig med tålmodighed, eller endnu bedre; støtte op om projektets Trin 1. Det kan man gøre ved at sende gode idéer eller melde sig ind i Støtteforeningen Hornbæk Kunsthal, som er med til at kunstmodne grunden og desuden har to medlemmer i fondens bestyrelse.
Vi håber, at Hornbækliv får mulighed for at bidrage med løbende at videreformidle de skridt, der tages i retningen af realisering af Hornbæk Kunsthal.
Link til presserum om Hornbæk Kunsthall
Følg med på siden, for vi slipper ikke kunst og kultur emnet endnu. I artikelserien om kunst, vil Hornbæk Galleri nemlig snart byde ind.