“Jeg opfordrer alle, uanset udfordringer, til at forfølge deres lidenskab og finde det rette team, hvor de føler, de hører til”.

Hvem:

Arbejder begge i den kreative branche som hhv. Ian ’producent af animationsfilm og projektleder på reklamefilm’ og Mette ’animator og illustrator’. De har plads på en tegnestue i København, men arbejder primært hjemmefra eller på farten rundt omkring i verden. De har datteren Juno, der går i børnehave i Det Private Børnehus.

Og 1. juni 2023 fik de nøglerne til deres hus i Hornbæk.

Se mere her af Mette Ilenes fantastiske illustrationer her

Ikke de første, der er startet ud med at sige at Hornbæk er alt for langt væk …. og har ændret mening.

Mette, Ian og deres lille datter Juno er tilflyttere til Hornbæk. De flyttede hertil i år, og det var lidt af et tilfælde at de endte i Hornbæk. ”Egentlig var det mere huset end området vi først faldt for. For vores kendskab til byen var begrænset til enkelte sommerferieudflugter, og som udgangspunkt synes vi at Hornbæk lå for langt væk fra København.

Vi kørte herop sidste vinter (Februar 2023) for at få en fremvisning af huset, og allerede på vejen herop begyndte vi at fortryde. Der var bare alt for langt væk og det var for ukendt”. Men de så huset, og kunne mærke at det var det rigtige for dem. De ændrede mening, og kunne godt se hvordan en hverdag kunne hænge sammen i 3100.
Og som Ian siger ”Jeg kan faktisk også rigtig godt lide at køre bil, så det med afstanden er ikke en udfordring”. Det skal lige siges, at der i garagen står en drøm af en ældre Mercedes cruiser, så det tror jeg på.

Fra Berlin til Hornbæk – og lige et stop ind imellem

Parret har boet i Berlin i mange år (Ian er halvt tysk, halvt portugisisk), så det var absolut en anden verden at flytte til Hornbæk.

”Berlin er meget rĂĄ, larmende til tider, og der er virkelig meget at give sig til og forholde sig til. At bo i Berlin er pĂĄ en anden mĂĄde ogsĂĄ hektisk og lidt stressende og især stress – eller rettere det at undgĂĄ stress – har en ekstra stor betydning i vores liv”. Hvorfor rolige omgivelser og natur er sĂĄ vigtig for familien er der en særlig grund til, men det kommer vi til.

Både Mette og Ian synes at de er privilegerede i forhold til deres arbejdsplads, da de primært arbejder hjemme eller på farten. Og det ikke at skulle møde ind og være et sted i et bestemt tidsrum, gør det meget lettere at være bosiddende i Hornbæk.

Mette er animations instruktør og animator og har indrettet en stor arbejdsplads på husets 1. sal med lyskasse og masser af plads til kreativ udfoldelse. Og Ian har hjemmekontor, hvor han afholder teamsmøder og fordyber sig i sit arbejde som producent af bl.a. reklamefilm (hans fulde titel er: ”Senior Producer for Animation, Motion Design, Immersive and VFX”).

”I am loud, I move funny and I am confusing to strangers”

I november 2023 besøgte jeg familien til kaffe og croissanter og en snak om hvordan det er at flytte til en helt ny by uden lokalt netværk og med en lille ekstra følgesvend – nemlig Ians Tourette.

Vi har heller ikke siddet længe sammen, før jeg spørger om det er ok at vi ogsĂĄ taler om det – altsĂĄ Touretten – for den kommer vi ikke uden om, da den ikke er til at skjule. Der er altid ret meget gang i Ian – bĂĄde vokalt og fysisk. Det vil der ogsĂĄ være nĂĄr du møder ham i køen hos Kanne, i Fitnesscenteret og nĂĄr han henter sin datter Juno. Jeg har ikke mødt andre i Hornbæk med sĂĄ tydelig Tourette og jeg ved meget lidt om hvordan det er at have det som Ian, derfor er jeg glad for at vi fĂĄr mulighed for at tale sammen. Og ikke mindst at lære dem begge at kende – for byen er blevet endnu flere gode folk rigere.

Tourettes syndrom er en tic lidelse opkaldt efter den franske læge Gilles de la Tourette, der beskrev syndromet i 1885. De tidligste beskrivelser af tics går dog helt tilbage til 1489. Tourettes syndrom er karakteriseret ved multiple tics i form af bevægelser, lyde eller andre handlinger, der er pludselige, repetitive og ikke-rytmiske.

Hvordan en lille andedam som Hornbæk er at flytte til når man stikker lidt ud.

Ian: ”Vi er ved at lære folk at kende og skabe et netværk, men vi er også opmærksomme på at der nogle gange lige kan være lidt tilløb og usikkerhed forbundet med min Tourette. Jeg bevæger ufrivilligt min krop og der er lyd på, og det kan naturligvis godt få – især børn – til lige at se en ekstra gang”.

Som Ian selv formulerer det: ” I am loud, I move funny and I am confusing to strangers”.

”Mine første tics begyndte som fireårig, og trods kraftige symptomer og tics i mine teenageår, fik jeg gennemført gymnasiet med støtte fra familie og venner. Jeg studerede derefter film og animation i 2 år og er i dag selvstændig indenfor faget.

I den kreative branche, hvor jeg arbejder, værdsætter de fleste heldigvis åbenhed og kærlighed til faget.

Selvom det i starten tog tid at være selvsikker med erhvervskunder, har min åbenhed omkring Tourettes vist sig at være en styrke. Jeg er anderledes, højlydt og forvirrende for nogle, men når mine kunder ser, at ”jeg ejer det” bliver det ikke et problem.

Hvis nogen ikke kan lide mig pga. Tourettes, ville der nok ogsĂĄ være andre grunde…

Jeg opfordrer alle, uanset udfordringer, til at forfølge deres lidenskab og finde det rette team, hvor de føler, de hører til. Så længe du brænder for noget, vil folk elske dig for den, du er, især hvis du elsker dig selv”.

Hvis du vil læse mere, så har Ian skrevet en rigtig god artikel om det at have en neurologisk lidelse og arbejde i den kreative branche. Læs den her.

Ian: “Mine erfaringer  med at bo i Hornbæk har været meget positive med hensyn til, hvordan folk reagerer pĂĄ min Tourette.
Kunder og personale hos Hornbæk Fitness har været meget venlige, håndværkere som Glarmester Andersen, Jacob fra Oak & Oak osv., ansatte hos Netto og Super Brugsen virker meget imødekommende og venlige.

SĂĄ der har ikke været nogen problemer, og folk kommer sommetider hen til mig og er nysgerrige. Som ved Hornbæk havnefest, hvor et lokalt par fortalte mig, at de har en voksen søn med Tourette. Det var sødt af dem og en mĂĄde at anerkende mig pĂĄ – samtidig med at de fik delt en meget personlig ting”

Er I faldet godt til i Hornbæk?

Mette: ”Vi er stadig i proces med at lande her sådan rigtigt og lære det hele at kende. Siden vi flyttede ind, har vi været på en del rejser, da vi har familie i mange lande og forskellige egne af Danmark. Så vi glæder os faktisk til sådan helt at slå rod i en længere periode, hvor vi ikke skal så meget”.

Ian: ”Juno går i børnehave i Det Private Børnehus, og vi holder meget af at kunne gå over med hende og tænker allerede på hvor dejligt det bliver, når hun bliver større og kan løbe over til venner i området. Det lille samfund som Hornbæk er, giver os en tryghed og muligheder for Juno.

Jeg kan godt lide, at man hilser på de andre forældre, og folk har lidt overblik over hvilke børn, der hører til hvor. Det virker alt sammen meget trygt uden at være omklamrende”.

Huset og omrĂĄdet

Efter Berlin flyttede familien til Brønshøj, hvor de boede inden de rykkede teltpælene op og flyttede til det dejlige hus centralt i Hornbæk – tæt på alt, og alligevel med en følelse af at bo midt i naturen.

Huset ligger godt tilbagetrukket fra Sauntevej og har store vinduespartier ud mod store træer og åen. Der er egern i træerne og masser af natur lige udenfor døren. Huset var flot istandsat da de overtog det, og selvom Mette er frisk på en dag at gå i kast med en større renoveringsopgave, så passede det familien helt fint at kunne rykke direkte ind og begynde at leve livet med alt hvad byen havde at tilbyde.

De flyttede ind i Juni og startede derfor deres liv i Hornbæk med sommer og sol.

Mette: ”Det var fantastisk at kunne tage ladcyklen og køre til stranden med Juno om eftermiddagen og det var sjovt at der er så meget forskelligt man kan deltage i.

Vi havde hørt fra herboende at i uge 30, da forlod de lokale byen fordi det gik helt amok. Men det synes vi absolut ikke at man skal. Og vi kan da også se, at langt de fleste lokale bliver her og fester med. Så bliv, og nyd at der er liv i gaderne og masser af underholdning på havnen for alle aldersgrupper. Vi var nede med Juno og høre Ole Kibsgaard og Kaya Bruel og det var en fest for alle.

Vi blev overrasket over HVOR mange mennesker, der besøgte byen i sommers, men egentlig også over hvor nemt det var at tjekke ind og ud af festlighederne. Det er altid muligt at  finde et spot i plantagen eller på hundestranden, hvor der ikke er trængsel.

Byens vekselvirkning mellem sommer og vinter passer os godt. Og det er ikke rigtigt, at det er en soveby når sommerhusgæsterne tager hjem”.

Hvordan bruger I byen?

I sommers arbejde Ian fra sit ”summer office” – også kendt som Sun Spot. Og i sommers brugte de alle de mange udbud af forskellige spisesteder. ”Om vinteren er det lidt mere begrænset, men vi har da lige fejret fødselsdag på Oliva – og det var rigtig godt”.

Mette tager tilløb til at starte i strikkeklubben på Hornbækhus, hun er blevet inviteret med i kvindenetværksgrupper og Ian bruger fitnesscentret. Alle tre bruger naturen på daglig basis og elsker at de er tæt ved vandet og har plantagen lige om hjørnet – hvor Juno øver sig i at cykle og Mette løber.

Juno drømmer om at gĂĄ til ridning, og til næste ĂĄr vil familien prøve Summer of Surf – som er en superpopulær sommertræning med leg/surf for børn i alle aldre.

Albi’s er et genialt sted at gå hen efter varm kakao og spille med Juno og de synes begge, at der generelt er masser at give sig til i byen og omegn.

”Vi var på stranden til World Drowning Day og det var et super godt arrangement! Vi kom også afsted til Børnefestival på PUK, og det var også en virkelig god oplevelse for os alle. Vi er egentlig ikke som sådan kirkegængere, men vi er positiv overrasket over hvor mange gode arrangementer kirken i Hornbæk har. Vi var f.eks. i kirken til Halloween – det var et hit for Juno.

Der er i det hele taget en ret fed ånd i byen med en masse ildsjæle og folk der har lyst til at gøre en masse for byen”.