Saunte (landsbyen) – verdensrummets centrum.

Om:

Stig Rahbek og familie flyttede til Saunte i 1996 uden at kende noget som helst til området.

Der var to huse til salg, som kunne være den perfekte ramme for vore planer om et generations-kollektiv.

Da vi flyttede ind i oktober 1996 blev vi godt modtaget af byen. Vi fik hjælp til at slå græs og lånte udstyr til at passe haven.

I den første jul fik vi leveret juletræt af Miller på hestevogn. Kusken kunne på fænomenal vis bakke ud fra gårdspladsen med hest og vogn.

Saunte (landsbyen) – verdensrummets centrum.

På vej til Hornbæk fra Espergærde kører man via Holmenevej gennem Saunte. Byen dukker nærmest op som en åbenbaring, når bøge-alleen holder op. De første bindingsværkshuse, man møder, har tilhørt Sauntegård, som ligger på venstre hånd. De blev opført af en Gullasch-baron under første verdenskrig. De er alle tegnet af en engelsk arkitekt og farverne skifter mellem rød og gul. Længere nede i byen blandes de oprindelige gård-bygninger med lidt mere moderne byggeri fra 60’erne og 70’erne.

Saunte ”slutter” ved jernbaneoverskæringen. Nord for denne findes Nye Saunte, som er et blandet helårs- og sommerhusområde.

Saunte har sin egen station, der i dag er ubemandet og fungerer som et trinbræt på Hornbækbanen. Den fik sine 5 min. of fame i den allerførste Olsenbanden-film. For de mere nostalgiske kan man nyde synet af veterantoget, der damper forbi om søndagen i sommermånederne.

Der er et aktivt bylaug.

Der arrangeres fastelavn med katten i tønden og julehygge med æbleskiver. Tidligere var der også en byfest. Det er ikke sikkert, at den kommer tilbage, for der er ikke længere en lade til at give husly. Rammerne for dette er gadekæret midt i byen. I det lille skur ved siden af findes den oprindelige rugbrødsbetjente brandpumpe, som holdes ved lige af frivillige.

Saunte ligger på ruten mellem Hornbæk og Espergærde/motorvejen. Derfor er der en del trafik i morgen- og eftermiddagstimerne. Desuden er der trafik fra Hornbæk til lossepladsen i weekenden. ”Rundkørslerne” i begge ender af Saunte Bygade har dog sænket hastigheden noget.

Der er ikke mange butikker. På Sauntehus kan man spise a la carte, der er et kunst-atelier på alleen, og på vej ud mod syd er der en planteskole. Før i tiden var der også en købmand, som dog mest solgte tobak og lotto.

Vi har oplevet Saunte som en meget stille by.

På en gåtur ned ad Saunte Bygade møder man sjældent andre mennesker. Løber man alligevel ind i en Sauntebo, er der altid plads til en lille sludder. Husene beboes af både børnefamilier og pensionister. De fleste kører til deres arbejde om morgenen.

Selvom der er børnefamilier, oplever man ikke at børn leger sammen i byen; der er ikke mere nogle steder de kan samles. Alle fritidsmuligheder findes i Hornbæk.

Derfor må man også påregne en del transport fra hjemmet til indkøb, fritid, apotek, lægebesøg og skole. Med en afstand på 3 km. vil de fleste nok vælge bilen, men især om sommeren bør man overveje cyklen. Det kan være svært at finde en parkeringsplads i Hornbæk på en varm sommerdag.

Især om natten kan man opleve total stilhed, når der kan gå halve timer mellem en bil af og til passerer.

Stilheden – eller storheden – opleves også om natten, hvis man kan snige sig lidt væk fra gadelysene. Hvis skydækket ellers holder sig væk vil man opleve den mest fantastiske stjernehimmel. Tager man bestik af Karlsvognen og pejler de to bagerste stjerner, vil man finde Polaris. Betragter man den nogle lange minutter, kan man opleve hele himlen dreje sig omkring én og opleve, at man befinder sig i verdensrummets centrum.

Ønsker du at læse mere om Saunte, så hop over og læs Sandras beretning her.